maanantai 5. toukokuuta 2014

Nuoret triathlonistit panostavat lajiin tosissaan

Triathlonjaoston nuoriin lupauksiin lukeutuvat Antonia Gröndahl sekä Jesse Uusiperhe valmistautuvat parhaillaan tulevan kesän koitoksiin. Molemmilla ovat tavoitteet triathlonissa korkealla, mutta myös koulun ja opiskelujen suhteen kuluva vuosi tuo muutoksia. Antonialla edessä on hakeminen korkeakouluun ja Jessellä peruskoulu vaihtuu lukioon. Nuoret kertoivat, kuinka treenaaminen ja koulutyö mahtuvat samaan yhtälöön ja millaisia ovat tulevan kesän sekä tulevaisuuden suunnitelmat.

Antonia Juhannustriathlonissa 2013.
Kuva: Janina Saarnio

Antonialla on alkamassa nyt toinen triathlonkausi ja harrastusvuosia takana puolitoista. Viime kesä meni hienosti ja tavoitteet on asetettu korkealla. 

– SM-kisat ovat pian ja tavoitteeni on pärjätä niin hyvin kuin pystyn. Pitkän tähtäimen tavoitteena on uinnin parantaminen niin, että voisin myös kilpailla kansainvälisellä tasolla, Antonia kertoo.

Antonia on hakenut Falunin korkeakouluun, jossa on triathloniin erikoistunut Urheiluakatemia.  Jos sisäänpääsy onnistuu, toivoo hän hyviä treenivuosia ja –mahdollisuuksia. Harrastukset ovat aina olleet Antonialla tärkeämpiä kuin koulu, mutta kaikkeen on kuitenkin riittänyt aikaa.

Perheen urheilutausta löytyy käsipallon ja koripallon puolelta, mutta kotoa on löytynyt tukea triahlonharrastukseen: Antonia lähti kokeilemaan triahlonia juuri äidin kannustamana.

Olen aina ollut innokas urheilija, ja taustani on aika vaihteleva. Olen esimerkiksi harrastanut telinevoimistelua, käsipalloa, yleisurheilua ja ratsastusta. Olen aina ollut kiinnostunut triathlonista, mutta ratsastus vei kauan kaiken vapaa-ajan.  Hevoseni kuitenkin loukkaantui. Se vähensi innostusta ja samoihin aikoihin näin mahdollisuuden johonkin muuhun, Antonia muistelee triathlonin pariin päätymistä.

Antoniana toisena triathloninspiraation lähteenä toimi Lisa Norden, joka voitti Olympia-hopeaa vuonna 2012. Myös Nordenilla on ratsastustausta ilman uintikokemusta. Uuden harrastuksen aloittaminen tuo mukanaan myös kompastuskiviä. Antonia kertoo olevansa huono häviäjä ja vertaavansa itseään helposti muihin triathlonisteihin, joilla on jo vuosien harrastuskokemus.  

Jessen triathlonkesään kuuluu myös pyöräily- ja juoksukisoja
Kuva: Teemu Uusiperhe

Hiukan kauemmin, eli noin kaksi ja puoli vuotta, triathlonia harrastaneen Jessen kisakalenteri ensi kesän osalta näyttää täydeltä ja tavoitteet on asetettu sen mukaisesti.

Tämän vuoden tavoitteenani on menestyä triathlonin SM-sprinttikisoissa Hyvinkäällä ja pyöräilyn SM-kisoissa sekä maantiellä että aika-ajossa. Näiden kisojen lisäksi kilpailen triathlonissa ainakin Kiskossa, Juhannustriathlonissa, Porvoon triathlonissa, Vehmaalla, Porissa ja SM-duathlonissa Seinäjoella. Lisäksi kalenteriin kuuluu vielä joitakin pyörä- ja juoksukisoja, nuori mies summaillee tulevan kesän kisoja.

Tulevaisuuden triathlonsuunnitelmiin suhtautuu Jesse yhtä motivoituneesti: Tavoitteena olisi menestyä aikuisten sarjoissa sekä Suomessa että ulkomailla.

Kesällä on toki enemmän aikaa, kun koulusta on lomaa, mutta kuinka onnistuu muuten koulun ja aktiivisen treenaamisen yhdistäminen Jesseltä?

– Viikot pitää elää sillä ajatuksella, että koulun jälkeen läksyt hoidetaan heti. Ajankäytön tehostamiseksi pyrin hyödyntämään uintimatkat Piikkiöstä Impivaaraan pyöräilyn treenaamiseen. Olen hakenut yhteishaussa Kerttulin urheilulukioon. Siellä urheilun ja opiskelun yhdistäminen onnistuisi varmasti helpommin, kertoo Jesse.

Triahlonin ja koulun lisäksi aikaa jää myös muille harrastuksille. Jesse käy mielellään pelaamassa tennistä ­– joskus jalkapalloakin – ja välillä hän leipookin jotain.

Jessen innostus triahloniin lähti vuonna 2010 Vehmaan triahlonkisoista. Mökkeily Vehmaalla vaihtui kisa-asuun ja maalialueella Jessen entinen shakkiopettaja Hiltusen Petri houkutteli häntä jatkamaan lajia.

– Petri houkutteli minua triathlonin pariin ja tarjosi mahdollisuutta päästä koittamaan oikeaa kilpapyörää. Syksyn aikana kävimme Petrin kanssa pariin otteeseen ajamassa kilpapyörillä ja noin vuoden päästä syksyllä 2011 liityinkin sitten Urheiluliiton triathlonjaostoon, muistelee Jesse lajiin tutustumistaan.

Jesse on ollut koko ikänsä urheilullinen ja harrastuksiin ovat kuuluneet niin jalkapalloa, yleisurheilua kuin hiihtoakin. Jalkapalloa hän harrasti aina syksyyn 2011 asti niin Piikkiön palloseurassa kuin Kaapon ja Tepsin riveissäkin.

Koko perheen elämäntapa on liikunnallinen, vaikka triathlon ei muun perheen harrastuksiin lukeudukaan. Isoveljellä on yleisurheilutaustaa ja pikkusisko pelaa jalkapalloa. Jesse on itse parivuotiaasta asti kulkenut omin voimin mukana perheen hiihto- ja pyöräilylenkeillä. Nykyisin vanhemmilla on olennainen rooli huoltojoukkojen puolella: Isän kanssa huolletaan pyöriä ja reissataan kisamatkoja, äiti hoitaa ravinto- ja vaatepuolta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti