sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Treenienergiaa perhearjen keskellä



Jaoston toiminnassa on mukana paljon perheellisiä, joille arjen pyörittäminen ja treenien yhdistäminen voi olla ajoittain hyvinkin haastavaa ja vaatii suunnitelmallisuutta ja määrätietoisuutta. Yhtä tällaista palapeliä pyörittää Vilma Alcenius, jonka molemmat alakouluikäiset lapset harrastavat aktiivisesti ja myös aviomies liikkuu lähes päivittäin.

Vilman kahdeksanvuotiaan tyttären ja kymmenvuotiaan pojan illat täyttyvät liikuntaharrastuksista: Tytär harrastaa muodostelmaluistelua, ja viime kaudella vielä cheerleadingia, poika pelaa jalka- ja koripalloa. Koska harrastuksia on paljon ja sen myötä myös treenikertoja, täyttyvät arjet ja viikonloput nopeasti. Kahta harjoitusta samalle illalle ei kuitenkaan nuorien urheilijoiden kalenteriin oteta. Kiireisten viikkojen keskelle pitäisi Vilman saada mahdutettua myös omat treenit.

– Omassa harjoittelussa on hyödynnettävä työmatkat, tehtävä aamutreenejä ja toisaalta ajoitettava treenit lasten harjoitusten kanssa samaan aikaan, Vilma luettelee arjen treeniniksejään.

Vaikka treenitunteja kertyy nyt vähemmän kuin viime vuonna täydelle matkalle tähdätessä, harjoittelee Vilma silti normaalisti 10-14 tuntia viikossa, kevyemmällä viikolla vähemmän. Tämän kesän tavoitteisiin kuuluvat puolimatkan urakka kahteen kertaan sekä Joroisilla että Tahkolla. Lisäksi suunnitelmissa on mahdollisesti pari sprinttikisaa.

Kaiken hallinta vaatii paljon suunnitelmallisuutta ja aikatauluttamista: Ilman kalentereita ei perhe tulisi toimeen. Haasteita kuitenkin riittää.

– Haastavinta on riittävän ajan löytyminen vuorokaudesta. Perheellä pitää olla yhteistä, vapaata aikaa päivittäin. Illan viettäminen yhdessä on tärkeää, sillä lapset vaativat läsnäoloa, Vilma painottaa.

Koska harrastusajat pitää sovittaa lasten menojen mukaan, tuo se mukanaan väistämättä tinkimisen omista menoista.

– Yhteistreeneihin osallistuminen on lähes mahdotonta, jotta tämä palapeli saadaan pysymään koossa. Varsinkin kovat treenit ja pitkät lenkit ovat paljon haastavampia yksin tehtyinä, Vilma harmittelee.


Suurena apuna Vilmalla on treenaamisessa nyt kolmisen vuotta hänelle ohjelmaa tehnyt Halmeen Mika. Ohjelma on viilattu aivan perheen menojen mukaan. Treenien onnistumisesta ja -motivaation säilymisestä Vilma osoittaakin suuret kiitokset Mikalle. Haasteista huolimatta Vilma kokee olevansa onnellisessa asemassa voidessaan perheenäitinä treenata ja harrastaa aktiivisesti, sillä lajina triathlon on monipuolinen ja se antaa todella paljon harrastajalleen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti