tiistai 31. joulukuuta 2013

Lits, läts, lenkille!


Ulkona piiskaa tuuli ja sade. On pimeää. Sohvalta ylös nouseminen ja liikkeelle lähteminen voi synkän talven keskellä tuntua ajoittain ylivoimaiselta. Joukko aktiivisia jaoston triathlonisteja jakoi omia vinkkejään kurjien kelien harjoitteluun. Samalla he kertoivat, mistä oma motivaatio treenaamiseen löytyy säällä kuin säällä. 



Cajan Pia:
 “Minulle tärkeintä on päästä liikkumaan. Liikkumista tulee hyvä olo, mitä ei muualta saa. Tärkeää on asettaa tavoitteita ( kesän kisat esim.) , tehdä treeniohjelma tavoitteiden saavuttamiseksi ja pitää treeneissä päiväkirjaa.  Yhteistreeneistä saa voimaa varsinkin koviin ja pitkiin treeneihin. Muilta saa myös palautetta, vinkkejä ja treenit yksinkertaisesti on mukavampia porukalla. Testejä (juoksu, uinti yms.) ja välikisoja esim juoksussa suosittelen myös. Ne palvelevat tehotreeneinä ja niistä voi joskus nähdä kehittyneensä ( aina ei tulokset voi parantua). Treenien vaihtelevuus tekee tekemisestä mielekästä ja ohjelman on oltava muokattavissa. Jos on todella surkea keli niin sisällä voi juosta matolla, mennä jumppaan tai spinningiin, salille, uimaan tai treenata trainerilla. Ja on muistettava levätä tai tehdä jotain kevyttä, kun siltä tuntuu. Treeneissä olisi pääosin oltava kivaa, koska treeneihin käytetään paljon aikaa. Ei muuta kuin liikkeelle, pidetään tavoitteet  mielessä, kesä tulee yllättävän nopeasti.”

 Kasurinen Maria:
 "Treenaamisesta tulee niin hyvä olo, että se yksistään toimii suurimpana motivaattorina, vaikka taivaalta sataisi alas mitä. Treenistä saa paljon enemmän virtaa pimeän talven keskelle ja jaksaa perusarjenkin paremmin. Jos ei oikein ole motivaatiota ja oikeasti väsyttää, pitää levätä ja tehdä se hyvällä omallatunnolla. Väsyneenä harjoittelu ei kannata ja seuraavana päivänä voi treenaaminen olla taas tosi kivaa. Jos sää on ulkoliikuntaan huono, liukas ja hankala, voi mennä uimaan ja punttikselle, treenata kotona trainerilla tai tehdä kuntopiirin. Kupittaan urheiluhallikin tarjoaa oivan paikan vaikka porras- tai juoksutreeniin. Motivaatiota kannattaa hakea myös treenikavereista. Kurjan sää kestää paremmin kun on hyvää treeniseuraa."

Kursu Joonas:
 “Motivaationa on minulla tylsältä kuulostava tavoite eli olla ensi vuonna paremmassa kunnossa. Testeinä siihen toimivat sitten Kisko ja Joroinen ja bonuksena Kuopio. Ja tavoite aikojen parantamiseen pakottaa treeneihin, vaikka ei aina huvitakaan. Hiihtää tekisi kyllä mieli vaihteeksi, mutta ei nuo kelit täällä etelässä oikein mahdollista sitä, enkä oikein ole innoissani Paipin 700 metrin ladusta, vaikka sitäkin on tullut kierrettyä muutamana syksynä ja talvena. Nyt on tullut aika paljon treenailtua sisällä trainerilla ja juoksumatolla ja niiden kestämiseen auttaa mulle leffojen ja sarjojen katselu, sekä myös musiikki. Kyllä minulla taitaa nyt suosikkitreeneinä olla näillä keleillä nuo sisätreenit, kaikissa lajeissa.”

Raunio Olli:
 “Sade ja pimeys ei minulla oikeastaan vaikuta treenimotivaatioon, mutta kaikkeen muuhun motivaatioon kyllä. Olin eilen ja tänään useamman tunnin ulkona maastofillarilla ja sauvakävellen ja suurimman osan aikaa satoi aika rankasti vettä. Se ei kuitenkaan haitannut yhtään kun oli kunnon kamppeet päällä. Kunhan vain onnistuu pysyttelemään suht kuivana ja lämpimänä niin lätäköiden keskellä on oikeastaan aika hauskaa pistellä menemään.
Olen ollut aina vähän taipuvainen syysväsymykseen ja olen viime vuosina huomannut selvästi, että treeneistä palautumiseen pitää syksyn pimeydessä kiinnittää enemmän huomiota kun muulloin. Työkiireet, pienet flunssanpoikaset ja lyhyet päivät lisäävät kokonaiskuormitusta melkoisesti ja väsymys on jouluun mennessä aikamoinen, ellei osaa ottaa välillä vähän rennommin.
Jonkinlaisena motivaatiotekijänä on keväällä tulossa olevat hiihtoreissut. Jalat tulevat taas saamaan tellusuksilla sellaista kyytiä, että nyt on syytä jaksaa reenata. “

Stenholm Sari:
 “Minun vinkkini pimeisiin aamuihin / iltoihin on tranerilla / harjoitusvastuksella pyöräileminen. En muuten ehdi juurikaan telkkaria katsella, mutta pyörän selässä voin katsoa kannettavalta tallennettuja ohjelmia tai Yle Areenalta dokumentteja tai urheiluohjelmia. Treeni tulee tehtyä kuin huomaamatta. “

Utriainen Ilkka:
 “Harjoitusmotivaatio löytyy todella hyvän ja kannustavan treeniseuran kautta. Harjoituksiin on hienoa mennä, kun tietää, että kaverit ovat tekemässä samaa harjoitusta ja siten harjoitus sujuu kuin itsestään.
Toinen kannustava elementti on kehittyminen. On hienoa tehdä harjoituksia, kun huomaa, että harjoitukset sujuvat paremmin ja testeissä vauhti paranee. Viime kaudella tulleet onnistumiset kannustavat eteenpäin raskaissa harjoituksissa. Niitä muistoja on hieno muistella synkkinä talvipäivinä kesää odotellessa.”










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti