tiistai 14. lokakuuta 2014

Triathlon vei Hessun mukanaan

Ensi elokuussaa avataan Turun tapahtumarikkaassa historiassa uusi lehti: Aurajokeen ampaisee kumipukuisia miehiä ja naisia ihan luvan kanssa. Eikä kyseessä ole joenpohjan puhdistustoimet, vaan kaupungissa tempaistaan ensimmäinen Turku Triathlon Weekend. Idean takana on Heikki  ”Hessu” Jaatinen, jonka loistava ajatus kaupunkikisasta sai pontta seuratovereilta elokuisella pyörälenkillä. Nyt idean ympärille on kasvanut runko, ja päivämäärä on tallennettu jo monen triathlonistin kisakalenteriin. Hessulla itsellään on ollut melkoinen matka triathlonistiksi ja uuden kisaviikonlopun organisoijaksi.
Tässä tänään. Muutokset tuntuvat sekä
kehossa että mielessä. Matkan varrelle jäänyt 18 kiloa.



Hessun tie triathlonin pariin kulki sen kurjimman eli sairastumisen kautta. Elämänarvot oli asetettava uudelleen, ja yhtenä prioriteettina oli terveellisten elämäntapojen noudattaminen mahdollisimman parhaalla tavalla.

– Toimin pitkään hektisessä ja vaativassa ammatissa yrityskauppoihin erikoistuneena asianajajana suuren suomalaisen asianajotoimiston osakkaana. Viimeiset viisi vuotta vastasin yhtiön Venäjän toiminnoista ja asuin viikot Moskovassa. Kesällä 2012 sairastuin vakavasti ja jouduin arviomaan elämäni prioriteetteja uudelleen, muistelee Hessu parin vuoden takaisin tapahtumia.

Liikunta on kuulunut hänen harrastuksiinsa lapsesta asti, mutta purjehdusta lukuun ottamatta lähinnä harrastuspohjalta. Triathlonin lajeista uinti ja juoksu olivat tuttuja ennestään, mutta pyöräily tuli mukaan kuvioihin vasta keväällä 2013. Lajeista uinti onkin hänellä vahvin, mistä hän voi varmasti kiittää kaveriaan.

– Uimataidot opin hiukan vahingossa, kun opiskeluaikainen uimariystäväni ei kestänyt katsoa pärskimistäni. Ensimmäisen puolimaratonin juoksin vuonna 2006 Helsingissä  ja ainoan maratonini Tukholmassa 2007, Hessu kertoo liikuntataustastaan.


Vaikeuksien kautta kohti unelmaa


Tie triathlonharrastuksen pariin on ollut Hessulle melko kivinen, mutta lajin harrastaminen on silti siintänyt mielessä pitkäaikaisena unelmana. Nyt hänellä on alkamassa toiveharrastuksensa parissa kolmas kausi, mutta matkaan on mahtunut monta tuskan kyyneltäkin. Ensimmäinen kausi meni, niin kuin monella muullakin, lajin temppuja opetellessa, mutta tahdonlujuutta vaadittiin muuhunkin.


Hessu triathlonuran alkumetreillä. 


– Oli myös hätkähdyttävää huomata, kuinka huonossa kunnossa olinkaan sairauden jäljiltä. Kevään 2013 Helsinki City Runilla ei ollut itku kaukana, Hessu kertoo.

Ensimmäinen triathlonkausi täyttyi Hessulla kuitenkin hienoista kisakokemuksista: ensimmäinen triathlonkisa seuran Juhannustriathlonissa, kaveriporukan järjestämä pikamatkan kisa sekä triathlonkauden päättävä Nastolan perusmatka. Syksyn ohjelmaan kuului vielä perinteisen Ruisrääkin juokseminen.  Triathlonissa viehättivät kilpailun ja treenaamisen lisäksi myös muut tekijät. 

– Lajiin hurahtaminen oli väistämätöntä seuramme kannustavassa ilmapiirissä, Hessu painottaa, ja lisää vaimon sekä lasten tuen olleen myös erityisen tärkeää elämäntapamuutosten ja uuden harrastuksen keskellä. 

Viime kaudella terveyteen liittyvät haasteet ottivat jälleen miehestä mittaa, mutta opettivat samalla paljon treenaamisesta.

  Viime helmikuussa sain hankituksi yli-innokkaan treenaamisen seurauksena vasempaan jalkaani rasitusmurtuman. Parin kuukauden tauko ja murtuman oireilu vaikuttivat koko kesän juoksun junnaamiseen paikallaan. Helsinki City Runilla alkoivat myös koko kesän kestäneet polvivaivat, jotka ovat onneksi nyt takana, hän toteaa helpottuneena.

Keväällä alkaneet jalkavaivat eivät onneksi saanet Hessua heittämään lenkkareita naulaan, vaan kesän kisakiertueeseen kuului useita tapahtumia. Turun, Kiskon (perusmatka), Joroisten (puolimatka), Vehmaan (lyhennetty pikamatka) ja Nastolan (perusmatka)  triathlonkisojen jälkeen kisakausi sai päätöksensä Finlandia-maratonin puolikkaalla.


Merkittävien kisojen kausi


Uuteen kauteen Hessu suuntaa täynnä intoa ja kovin tavoittein.

–  Odotan seuraavaa kautta innolla. Treenimotivaatio on korkealla ja kroppa ja mieli virkeänä. Ehkä osaan myös treenata hiukan älykkäämmin. Ensi kaudelle olen ilmoittautunut IM Barcelonan puolikkaalle ja IM Louisvillen täydelle matkalle. Louisville valikoitui IM –neitsytkisakseni siksi, että olemme asuneet siellä perheemme kanssa vuosina 1996-1997. Muu kisakalenteri täyttyy sitten aikanaan, hän pohtii. 

Ensi kesässä on luvassa myös muita merkittäviä haasteita. Vaikka Hessua ei mahdollisesti elokuisessa 
Vauhti ei tule hidastumaan ensi kaudellakaan, päinvastoin!
Turussa nähdäkään lähtöviivalla, tulee Turku Triathlon Weekend olemaan hänelle kesän merkittävin kisa. Loistava idea Turussa järjestettävästä triathlonkisasta kasvoi matkan varrella hienoksi viikonlopputapahtumaksi.


– Idea kisaviikonlopusta syntyi loppukesästä. Ilkka Utriainen ja Juha Lundberg innostuivat hankkeesta, ja lopullinen päätös syntyi elokuisella pyörälenkillä. Suomi ansaitsee kansainvälisen kaupunkikisan, ja Turku on paras paikka sen järjestämiselle. Puolimatkankisan järjestämisestä lähtenyt idea paisui nopeasti viikonlopun kestäväksi hyvinvointitapahtumaksi. Ensi kesänä on luvassa ainutlaatuinen tapahtumakokonaisuus ja ennen kaikkea kaksi korkealaatuista triathlonkilpailua, Hessu valottaa tulevan kesän tapahtumaa.

Turku Triathlon Weekend -sivut löytyvät ositteesta: http://turkutriathlonweekend.fi 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti