maanantai 18. elokuuta 2014

Iloisia tunnelmia ensimmäisessä Tahko triathlonissa

Viime viikonloppuna starttasi Nilsiän Tahkolla ensimmäinen Tahko triathlon. Tahkolahden
rantaviivalla jännitti noin 350 osallistujan joukossa myös viisi Urheiluliiton triathlonistia. Osallistujia suosivat sekä sää, maisemat että hyvin järjestetty huolto. Tahkolla järjestetty puolimatkan triathlonkilpailu kuuluu Finntriathlon-kilpailujen sarjaan, joista kolme muuta pidettiin Vanajanlinnassa, Vierumäellä sekä perinteisesti Joroisilla. 

Jo edellisenä päivänä saavuttuamme kisapaikalle valottui järjestelyjen toimivuus: kaikki toiminnot oli keskitetty noin kilometrin säteelle. Jos vielä sattui yöpymään Sokos Hotel Tahkovuoressa tai muissa lähialueen majoitusmahdollisuuksissa, löytyi kaikki lyhyen kävelymatkan päästä. Kisainfoja pidettiin sekä edellisen päivän iltana että kisapäivän aamuna. Kisapäivän aattona kilpailijoilla oli  infotilaisuuden yhteydessä mahdollisuus ilmaiseen ruokailuun perinteisessä Pasta Partyssa. Kisajärjestelyjen toimivuudesta antoi oman takuunsa tunnetusti kokenut Finntriathlon-järjestäjäkaarti. Luottamusta ei vähentänyt se, että infoesitys vietiin samalla pohjalla kuin Joroisillakin. Hilpeyttä jännittyneessä kuulijakunnassa herätti korkeintaan uintireitillä mainitut saaret, joita ei Tahkolahdella vielä kisa-aamunakaan näkynyt.

Lähtöjännitystä ilmassa...                                                Kuva Sari Holmström

Kisapäivän aamu valkeni aurinkoisena ja Tahkolahden pinta näytti tyyneltä. Kisasää tuntui lupaavalta niin kisaajien kuin katsojienkin näkökulmasta. Varusteiden vienti ja pyörien tarkastus tapahtui kisa-aamuna. Maali- ja kisakeskusalueena toimivan Piazzan edustan ja samaan paikkaan keskitettyjen vaihtoalueiden välimatkaa oli alle kilometri, joten varusteiden vienti sujui mutkattomasti. Aikaa jännittämiseen ja viime hetken paniikkeihin jäi siis riittävästi ennen starttia. Uinnin lähtö suoritettiin kahdessa erässä. Sinilakkiset miehet starttasivat matkaan kahdeltatoista ja pinkein lakein varustetut naiset ja joukkueet ampaisivat viisi minuuttia miesten perään. Lähtö tapahtui vedestä, Tahkolahden ylittävän sillan edestä. Varsinkin naisten lähdössä oman uintirytmin löysi nopeasti, sillä tilaa oli hyvin, vesi melko tyyni ja porukka hajaantui nopeasti. Henkilökohtaisesti tämä oli suuri helpotus, sillä aallokko ja selkään uivat kanssakilpailijat saavat nopeasti tällaisen heikon uimarin vaihtamaan uintityylin enemmän koirauintia muistuttavaksi. Miesten lähdössä porukkaa oli runsaslukuisemmin, joten säpinää lähtöönkin syntyi näin ollen varmasti enemmän. Katsojille uinti tarjosi hyvät puitteet seuraamiseen, sillä koko uintialue avautui näkyviin ravintola Piazzan terassilta rannasta tai lahden ylittävältä sillalta, jonka ali kilpailijat myös uivat.

Miesten uinnin lähtö alkamassa                                                          Kuva J. S.

Nopean ja hienon uintikokemuksen jälkeen polkaistiin pyöräosuudelle Tahkon mäkisiin maisemiin. Ensimmäisten kilometrien nousu sai jalat lämpenemään nopeasti. Pyöräreitti, pituudeltaan vajaa 40 kilometriä, kierrettiin kahteen kertaan ja sen lisäksi olivat reilu viiden kilometrin siirtymät kierrokselle ja sieltä takaisin vaihtoalueelle. Reitti kulki vaihtelevissa maastoissa. Toisaalta hapottavien ylämäkien jälkeen sai keräillä nopeusmittariin hienoja kilometrivauhteja. Huollot pelasivat pyöräosuudella hyvin: reitin varrella oli kaksi huoltopistettä eli yhteensä neljä mahdollisuutta tankata nestettä tai energiaa.

                                                       Kuva J.S.


Juoksuosuuden mahdolliset nousut hiukan arveluttivat, vaikka järjestäjä lupailikin tasaista juoksureittiä. Huhut uuvuttavasta Tahko Run –juoksusta pilkottivat mielessä, joten lopullinen juoksureitti olikin helpotus. Järjestäjiltä myöhemmin kuulimme, että Tahko Runin rankimmat osuudet oli jätetty pois, sillä kilpailijoita oli Tahkon mäkiin keväällä uupunut yksi jos toinenkin. Juoksureitti kierrettiin jälleen katsojaystävällisesti kahteen kertaan ja se mutkitteli niin asuinaluilla kuin metsäteilläkin. Maasto oli sopivan vaihtelevaa ja ainoa isompi mäkiosuus osui maalialueen tuntumaan. Tälle alueelle oli kerääntynyt luonnollisesti myös  suurin osa yleisöstä, joten juoksun täydellistä ”lässähtämistä” täytyi välttää jo pelkästään imagosyistä. Huoltopisteitä oli yhden kierroksen varrella kolme ja niistä löytyi monipuolisesti kaikkea suolakurkusta geeleihin. Itse jäin juoksuosuudella kelloni temppuillessa kaipaamaan ainoastaan kilometrikylttejä.

Maalialueella oli monella hymy herkässä mahtavan kisapäivän jälkeen. Pia otti hienosti kultaa omassa ikäsarjassaan ja Kimmo vietti syntymäpäiväänsä ensimmäisen puolimatkan kisan parissa kellottaen samalla todella hyvän ajan. Maalialueella saatiin Urheiluliiton porukka, Artturia lukuun ottamatta, kerättyä vielä yhteispotrettiin. 
Yhteiskuvassa Johanna, Kimmo, Pia ja Elina.                                 Kuva J.S.

Lidlin Recovery Arealta sai pirteän värisen Finisher-paidan lisäksi täyttää ehtyneitä energiavarastoja. Tarjolla oli muun muassa paellaa, pastasalaattia, sipsejä, keksejä ja erilaisia juomia. Tarjoilua oli iltaan asti, joten ainakin allekirjoittanut kävi Johannan kanssa hyödyntämässä vielä toisen kierroksen saunomisen päälle. Muiden kilpailijoiden jo kotiutuessa tai valmistautuessa iltajuhliin saimme ihan henkilökohtaista palvelua aina pöytiin tarjoilulla höystettynä. Reippaimmat jatkoivat vielä triathlonhuumaa iltajuhlien merkeissä, osa painui yöpuulle. Todelliset triathlonin megamanit saapuivat myös illan hämärtyessä maaliin. Kuuden päivän aikana kolme täysmatkaa tahkonneet triathleetit saivat uskomattomattoman urakkansa päätökseen. 


Ensimmäisestä Tahko triathlonista jäi todella hyvä fiilis ja järjestelyt toimivat moitteettomasti. Kruununa hienolle kisapäivälle toimi suosiolliset sääolosuhteet: kisaaminen on toki mukavampaa auringonpaisteessa kuin kaatosateessa. Ensi vuonna Tahkolla on tarjolla vielä monipuolisempi valikoima matkoja, joten tällä kokemuksella kisaa voi ehdottomasti suositella ensi vuoden kalentereihin! 

Tuloksia voi käydä lukemassa: http://www.finnresults.fi/tulokset

- Elina -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti