maanantai 24. helmikuuta 2014

Luodon malja Markus Lampaiselle


Kauden päättäjäisissä luovutettiin Luodon malja Markus Lampaiselle hienosta valmennustyöstä. Palkinnon saaminen ei edellytä urheilullista menestystä, vaan tärkein kriteeri on aktiivinen osallistuminen seuran toimintaan sekä muiden tsemppaus, tukeminen ja positiivinen asenne. Markus onkin ansiokkaasti valmentanut nuoria urheilijoita, Jesse Uusiperhettä ja Antonia Gröndahlia, sekä ollut muutenkin mukana seuran uintivalmennustoiminnassa.

Markus suhtautuu itse valmennustyöhönsä vaatimattomasti ja kokoaa  valintaan liittyviä ajatuksiaan näin:

Urheilijat tekevät työn ja itse en voi ottaa kunniaa siitä. Moni on varmasti tehnyt ihan samalla tavalla hommia seuran eteen ja varmasti paljon enemmänkin. Palkinnon saaminen tuli itselleni mukavana yllätyksenä, itseasiassa en edes muistanut, että kyseinen palkinto jaetaan.

Markus kertoo päätyneensä valmennushommiin hiukan sattumalta, kun häntä muutama vuosi sitten pyydettiin mukaan junioreiden valmennusporukkaan. Hän kertoo panostuksensa valmennustyöhön olleen vaihtelevaa, pääpainotus on ollut treeniohjelmien teossa, mutta välillä pidetään myös yhteistreenejä. Hän on vuosien varrella ollut mukana vetämässä myös uintitreenejä ja lupautunut vetämään nyt kevään ajan harrasteryhmän sunnuntaiharjoitukset. Markuksen tämänhetkiset valmennettavat, Antonia ja Jesse, ovat menestyneet hienosti nuorten sm-sarjoissa.

He ovat todella omatoimisia ja sitoutuneita urheilijoita, joiden tekemistä pitää ennemmin jarrutella kuin patistaa treenata enemmän, toteaa Markus valmennettavistaan.

Markuksella itselläänkin on aktiiviurheilijatausta. Uintiharrastus vaihtui nuorena luonnikkaasti triathloniin; lajissa kiinnosti monipuolisuus ja muutamat kisamenestykset motivoivat jatkamaan. Triathlonista tuli hänen päälajinsa vuonna 1999 ja tavoitteellisesti hän treenasi ja kisasi vuoteen 2005 asti.

Sen jälkeen olen pilke silmäkulmassa vähän yrittänyt treeneilla vaihtelevalla menestyksellä ja panostuksella, Markus kertoo.

Tärkeimmiksi kisamenestyksikseen Markus summaa ulkomailta saavutetut palkintosijat sekä kotimaassa miesten sm-mitalin. Naapurimaassa hän oli mukana voittamassa joukkuekultaa Ruotsin mestaruuskisojen nuortensarjassa sekä hopeaa henkilökohtaisessa kisassa. Markus kehottaakin lähteä hakemaan kisakokemuksia ulkomailta, sillä triathlon on monissa maissa todella suosittua.

Tulevan kesän kisasuunnitelmat ovat hänellä vielä auki. Osallistujalistalla nimi on jo toukokuisessa Helsinki City Run -tapahtumassa sekä Jukolan viestissä, mutta kisakalenteriin tulee kuulumaan mahdollisesti myös muutama triathlonkisa. Tavoitteiden suhteen Markus etenee vuosi kerrallaan.

Pyrin pitämään vain yllä omaa kuntoani, kun ei ole isoja tavoitteita ja välillä kiusaamaan tavoitteellisempia kavereita, hän lisää huumorilla höystettynä.

Myöskään valmennuksen suhteen ei  Markuksella ole nyt suuria tavoitteita.

Pyrin vain jakamaan omia kokemuksiani ja jos niistä on hyötyä muille, on se vain plussaa, hän summaa.

Kuva Heikki Nummelin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti